12 Mayıs 2017 Cuma

Victor Hugo Kimdir? Hayatı ve Eserleri

VİCTOR HUGO KİMDİR? HAYATI VE ESERLERİ (Besançon 1802- Paris 1885)

Fransız şair Victor Hugo, Besacon'da doğmuştur. Napolyon'un generallerinden birinin oğludur.
Çocukluğunda babasıyla birlikte İtalya ve İspanya'da bulundu. Şiir yazmaya çocuk yaşta başlayan Hugo'ya maaş bağlandı.1843-1851 yılları arasında politikayla ilgilendi. III. Napoleon iktidara gelince, cumhuriyetçi olan Hugo, ülkesinden ayrılmak zorunda kaldı. Önce Brüksel'e, sonra da Jersey ve Guernesey adalarına sığındı. Cumhuriyet'in ilan edilmesi üzerine 1870'te Fransa'ya döndü. Millet vekili seçildi.

Victor Hugo, şiir, dram ve roman türlerinde eserler yazdı. Hem kişisel, hemde toplumsal sorunları büyük başarıyla dile getirdi. İnsanla ilgili her konuyu yazılarında işledi. Cromwell adlı dramın ön sözüyle romantizm akımının ilkelerini saptadı. Eserlerinde  Doğa sevgisini, vatan sevgisini, insanlık sevgisini büyük bir derinlikle anlattı. Dram türünün en güzel örneklerini verdi. On dokuzuncu yüzyılın en büyük yazarlarından biri oldu.

Victor Hugo'nun özellikle  Abdülhak Hamit Tarhan ve Namık Kemal üzerinde etkileri görülür.Bütün eserleri 48 ciltte toplanmıştır.

ESERLERİ

ROMAN:
Notre Dame'ın Kamburu,
Bir Cinayetin Öyküsü,
Sefiller,
Deniz İşçileri,
93 Devrimi.
ŞİİR:
Odlar ve Baladlar,
Doğudan,
Sonbahar Yaprakları,
Alacakaranlık Şarkıları,
Cezalar.
OYUN:
Cromwell,
Hernani,
Ruy Blas.
DÜŞÜNCE YAZISI:
Küçük Napolyon,
Yüzyılların Efsanesi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

7 Ekim 2017 Ehliyet Sınavında Çıkmış Sorular

7 EKİM 2017 EHLİYET SINAV SORULARI SORU 1: Ülkemizde ilk yardım gerektiren her durumda, 112 Acil Yardım Servisinin aranması ve gerekl...