16 Mayıs 2017 Salı

MUHASEBEDE KULLANILAN BELGELER NELERDİR

  • Fatura
  • Perakende Satış Belgeleri
  • Gider Pusulası
  • Serbest Meslek Makbuzu
  • Müstahsil Makbuzu
  • Sevk İrsaliyesi
  • İrsaliyeli Fatura
  • Muhtasar Beyannamesi
  • Katma Değer Vergisi Beyannamesi 

FATURA: Fatura, satılan mal yada yapılan iş karşılığında müşterinin borçlandığı tutarı göstermek üzere malı satan veya hizmeti gerçekleştiren tüccar tarafından müşteriye verilen ticari bir belgedir.

PERAKENDE SATIŞ BELGELERİ: Perakende satış fişleri, yazar kasaların kayıt ruloları, giriş ve yolcu taşıma biletleri. Bu belgelerde, işletme veya mükellefin adı soyadı, varsa ticari ünvanı, bağlı olduğu vergi dairesi ve hesap numarası, düzenleme tarihi ve alınan paranın tutarı gösterilir.

GİDER PUSULASI: Birinci ve ikinci sınıf tüccarlarla, defter tutmak zorunda olan serbest meslek sahiplerinin ve çiftçilerin; Kazançları götürü usulde belirlenen serbest sahiplerine ve tüccarlara, vergiden muaf esnafa yatırdıkları işler ve bunlardan satın aldıkları mallar için düzenledikleri ve söz konusu kişilere imza ettirdikleri fatura hükmünde bir belgedir.

SERBEST MESLEK MAKBUZU: Serbest meslek sahibi kişilerin, mesleki faaliyetlerinden doğan her türlü tahsilatları için iki örnek olarak düzenledikleri bir belgedir. Belgenin bir örneği müşteriye verilir. Müşteri bu makbuzu istemek ve almak zorundadır.

MÜSTAHSİL MAKBUZU: Birinci ve ikinci sınıf tüccarlar ile defter tutmak zorunda olan çiftçilerin, götürü usule tabi veya vergide muaf çiftçilerden satın aldıkları malların bedelini ödediklerinde düzenledikleri bir belgedir.

SEVK İRSALİYESİ: Ücret karşılığında eşya nakleden bütün gerçek ve tüzel kişiler naklettikleri eşya için taşımak zorunda oldukları belgedir. Bu belgede; malın ambara giriş tarihi, malın miktarı, malın kimin tarafından gönderildiği, malın nereye ve kime gönderildiği, alınan nakliye ücret tutarı, araç sürücüsünün adı ve soyadı, aracın plakası gibi bilgiler yazmaktadır.

İRSALİYELİ FATURA: İsteyen mükellefler, fatura ve sevk irsaliyesini ''irsaliyeli fatura'' adı altında tek bir belge olarak düzenleyebilmektedir. Belgede; faturayı düzenleyenin adı, ticaret ünvanı, iş adresi, bağlı olduğu vergi dairesi ve hesap numarası, malın nev'i miktarı fiyatı, nereye ve kime gönderildiği, müşterinin adı ticaret ünvanı, adresi varsa vergi dairesi ve hesap numarası, seri ve sıra numarası düzenleme tarihi ve saati ile anlaşmalı matbaaya ilişkin bilgilere yer verilir.

MUHTASAR BEYANNAMESİ: İş verenler hizmet sahibine ödeyecekleri ücretlere göre gelir vergisi ve damga vergisi kesmek zorundadırlar. Kesilen bu vergiler,cen geç gelecek ayın 20'si akşamına kadar hizmet sahipleri adına bağlı bulunan vergi dairesine beyanname ile iş veren tarafından bildirilmek veya ödenmek zorundadır. Söz konusu beyannameye muhtasar beyanname denir.

KATMA DEĞER VERGİ BEYANNAMESİ: Katma değer vergisi mükelleflerinin aylık olarak düzenledikleri bir beyannamedir. İzleyen ayın 25. günü akşamına kadar bağlı bulundukları vergi dairesine verilir. Ödenmesi gereken Katma Değer Vergisi, varsa beyanname ile birlikte ödenir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

7 Ekim 2017 Ehliyet Sınavında Çıkmış Sorular

7 EKİM 2017 EHLİYET SINAV SORULARI SORU 1: Ülkemizde ilk yardım gerektiren her durumda, 112 Acil Yardım Servisinin aranması ve gerekl...