12 Mayıs 2017 Cuma

Cervantes Kimdir? Hayatı ve Eserleri

CERVANTES KİMDİR? HAYATI VE ESERLERİ (1547-1616)

İspanyol yazar Cervantes yoksul bir doktorun oğludur. Alcala'da doğmuştur. Babasının sürekli gezginci ve yer değiştirmesi yüzünden düzenli bir öğrenim görememiştir. Okumayı çok meraklı olan Cervantes birçok eser okuyarak, üniversitelerin, ünlü kişilerin derslerini izleyerek kendini yetiştirmiştir.Askerliği meslek edinen Cervantes orduda görev aldı. Eski klasik yazarları ve çağının eserlerini okuyup edebiyat bilgisini genişletmiştir. Türklere karşı açılan Lepant (inebahtı) Deniz Savaşın'nda sol elini kaybetmiştir. 1575'de denizden İspanya'ya dönerken Türkler tarafından esir düşmüş, Cezayir'e götürülerek 5 yıl tutsak kalmıştır. Serbest bırakılınca tekrar İspanyaya dönen Cervantes Kralın levazım müdürlüğüne atanmıştır. Hesaplarda kuşku bulunması ve kilise mallarını kötüye kullanmak iddiasıyla suçlanmış ve aforoz edilerek hapsedilmiştir. 1605 yılında yayınladığı Don Kişot romanıyla büyük ün kazanmıştır ve kendini edebiyata vermiştir. Madrid'de ölmüştür.

Modern romanın kurucusu olarak kabul edilen Cervantes Anlatımdaki açıklık ve temel düşüncenin özüne uygun esnek bir söyleşiyle hikaye diline doğallığı getirmiştir. Doğallık, anlatımdaki açıklık ve sadelik eserlerinin ortak özelliklerindendir.


ESERLERİ

ROMAN:
Don Kişot
La Galetea
Persiles
Sergismunda'nın İşleri (4 cilt).
ÖYKÜ:
Uyarıcı Öyküler
OYUN:
Sekiz Komedya ve Sekiz Ara Oyun


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

7 Ekim 2017 Ehliyet Sınavında Çıkmış Sorular

7 EKİM 2017 EHLİYET SINAV SORULARI SORU 1: Ülkemizde ilk yardım gerektiren her durumda, 112 Acil Yardım Servisinin aranması ve gerekl...