16 Mayıs 2017 Salı

MUHASEBE DEFTERİ NEDİR

Ticari şirketleri, ticaret ve sanatla uğraşanlar iktisadi kamu kuruluşlar, dernek ve vakıflara ait iktisadi işletmeler,serbest meslek sahipleri ve çiftçiler ve vergi usul kanununa göre defter tutmak zorundadırlar. Gelir vergisinden muaf olan esnaf ve çiftçiler, kazançları götürü usule göre belirlenenler ile kurumlar vergisinden muaf olanlar için kanuni defter tutma zorunluluğu yoktur. Defterler hesap dönemi itibariyle tutulur. Kayıtlar her hesap dönemi sonunda kapatılır ve gelecek dönem tekrar açılır. Hesap dönemi genel olarak bir takvim yıldır.Bütün defterlerin Türkçe ve Türk Lirası ile yazılması gereği vardır.Birinci sınıf tüccarlar bilanço hesabına göre ikinci sınıf tüccarlar işletme hesabına esasına göre defter tutarlar.

BİRİNCİ SINIF TÜCCARLARIN TUTTUĞU DEFTERLER
  • YEVMİYE DEFTERİ: Yevmiye defteri kayda geçirilmesi gereken (10 günde bir) işlemlerin tarih sırasına göre ve maddeler halinde düzenli olarak yazıldığı defterdir.
  • DEFTERİ KEBİR: Defteri kebir ve büyük defter yevmiye defterine geçirilmiş olan kayıtlar buradan alarak ilgili hesaplara dağıtılan ve düzenli olarak bu hesaplarda toplayan bir defterdir.
  • ENVANTER DEFTERİ: Envanter defteri, işe başlama tarihinde ve izleyen her hesap döneminin sonunda işletmenin mevcutlarının alacaklarının borçlarının ve bilançolarının kaydedildiği defterdir.
  • GÜNLÜK KASA DEFTERİ: Kasa defteri işletmenin kasa ile ilgili işlemlerinin günü gününe kaydedildiği defterdir. Yazar kasa varsa zorunlu değildir.
Birinci sınıf tüccarlar bilanço esasına göre defter tutmak zorundadırlar.

İKİNCİ SINIF TÜCCARLARIN TUTTUĞU DEFTERLER

İŞLETME HESABI DEFTERİ: İşletme hesabı defteri Türk Ticaret Kanununa göre ikinci sınıf tüccarların ekonomik faaliyetlerini izledikleri defterdir
GÜNLÜK PERAKENDE SATIŞ HASILAT DEFTERİ: Günlük perakende satışlar ile diğer işletme hasılatı günü gününe kaydedilir. İkinci sınıf tüccarlar, günlük perakende satışları ile hizmet karşılığı alınan paraları kaydetmek üzere tutukları defterdir.

İkinci sınıf tüccarlar işletme hesabı esasına göre defter tutmak zorundadırlar




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

7 Ekim 2017 Ehliyet Sınavında Çıkmış Sorular

7 EKİM 2017 EHLİYET SINAV SORULARI SORU 1: Ülkemizde ilk yardım gerektiren her durumda, 112 Acil Yardım Servisinin aranması ve gerekl...