17 Mayıs 2017 Çarşamba

SATIŞTAN İADELER NEDİR?

Satılan malların iade edilen bölümünü fatura tutarını kapsar. Malın kısmen yada tamamen iade edilmesi durumuna göre 610 satıştan iadeler hesabının borcuna, buna karşılık ilgili hesaba alacak kaydedilir.
YURT İÇİ SATIŞLAR HESABI NEDİR?

İş yerinin yurt içine yapmış olduğu satışların izlendiği hesaptır. Şirket satış yaptıkça 600 no'lu hesap alacaklı olur. Satılan malın herhangi bir durumda iadesi olduğunda 600 no'lu hesap borçlanır. Bilançoda gözükür ve pasifte yer alır.
ÖDENECEK VERGİ FONLARI VE HESABI NEDİR?

Bu hesap iş yerinde çalışan işçilerin ve şirketin diğer vergileri için kullanılan hesaptır. Vergi türüne göre alt hesaplar açılır. Tahakkuk eden vergi 360 no'lu hesabın alacağına yazılır. Ödeme gününde yapmış olduğumuz ödemele 360 no'lu hesabın borcuna yazılır.

16 Mayıs 2017 Salı

BORÇ SENETLERİ HESABI NEDİR?

Bu hesap işyerinde çalışan işçilerin ve şirketin diğer vergileri için kullanılan hesaptır. Vergi türüne göre alt hesaplar açılır. Tahakkuk eden vergi (ödenecek vergi) 360 no'lu hesabın alacağına yazılır. Ödeme gününde yapmış olduğumuz ödemeler 360 no'lu hesabın borcuna yazılır.
SATICILAR HESABI NEDİR?

Almış olduğunuz mallara karşılık olan borçlarınızın izlediği hesaptır. Veresiye mal alışlarımız da 320 no'lu hesap alacaklı çalışır. Pasif karakterli bir hesaptır. Alacağında nakit değer taşıyan ödemeler yaptığımızda 320 no'lu hesabın borcuna yazılır. Bu hesap her iki tarafta da bakiye verebilir. Bilançoda gözükür.
DEMİRBAŞ NEDİR?

Eskime ömrü 5 yılla sınırlandırılmış işyerinde kullanılan eşyalardır. Almış olduğunuz demirbaşlar 255 no'lu hesabın borcuna yazılır. Yapmış olduğunuz demirbaş satışları ise alış fiyatı kadar 255 no'lu hesabın alacağına yazılır. Aradaki fark diğer gider ve gelire aktarılır.
DEMİRBAŞLAR HESABI NEDİR ?

İşletme faaliyetlerinin yürütülmesinde kullanılan her türlü büro makine ve cihazları ile döşeme, masa, koltuk, dolap, mobilya gibi maddi varlıkların izlendiği hesaptır.
İNDİRİLECEK KDV HESABI NEDİR?

Mal alışında karşı firmaya ödediğimiz KDV'nin izlediği hesaptır. Mal alışındaki KDV bedeli 191 no'lu hesabın borcuna yazılır. Her ay sonu itibariyle 191 no'lu hesap kapanır. Aradaki fark ya ödenecek KDV'dir yada devreden KDV'dir. Bilançoda kesinlikle gözükmez.
TİCARİ MALLAR HESABI NEDİR?

Depodaki mamulün takip edildiği hesaptır. Depodaki mamulün piyasa değerini gösterir. Alınan mallar 153 no'lu hesabın borcuna kaydedilir. Mal iadesi 153 no'lu hesabın alacağına yazılır. Dönem sonunda bakiye depodaki mamulün piyasa değerini oluşturur. Aktif karakterli bir hesaptır. Bilançoda gözükür.
ALICILAR HESABI NEDİR?

Müşteri veresiyeli borçlarının takip edildiği hesaptır. Aktif karakterli bir hesaptır. Müşteriler veresiyeli mal alışında 120 no'lu hesabın borcuna, veresiyelerini nakit veya başka bir biçimde kapattıkları zaman 120 no'lu hesabın alacağına yazılır. Dönem sonunda bakiyesi bilançoda gözükür.
BANKALAR HESABI NEDİR?

Şirketin çalışmış olduğu bankaların izlediği hesaptır. Her banka hesabı için 102 no'lu hesap altına alt hesap açılması gerekir. Bankaya giren paralar 102 no'lu hesabın alacağına yazılır. Dönem sonunda bilançoda görülür. Bankalar hesabı kesinlikle alacak bakiyesi vermez.
ALINAN ÇEKLER HESABI NEDİR

Müşteriden borçlarına karşılık alınmış olan çeklerin izlendiği hesaptır. Aktif karakterli bir hesaptır. Müşterilerden almış olduğumuz çekler 101 nolu hesabın borcuna çeklerin tahsilatı yapıldığında veya iade edildiğinde 101 nolu hesabın alacağına yazılır. 101 nolu hesap bilanço hesaplarında gözükmez. Bu hesap yıl sonunda 121 nolu hesabın altına aktarılır. Ciro edilmesinde 101 nolu hesabın alacağına yazılır. (101 nolu hesaba eklenir.)
BORDRO NEDİR

Ücret, işverene bağlı olarak, çalışanlara, hizmet karşılığı verilen para ve para ile ölçülebilen ödemelerdir. Ücretin; ödenek, tazminat, zaman, prim, ikramiye vb. başka adlar altında ödenmiş olması onun mahiyetini değiştirmez. Diğer bir ifade ile ücretin tanımı içine giren tüm ödemeler, ücret olarak isimlendirilir. Yapılan ödemenin ücret sayılabilmesi için ilk şart, işin işverene tabi olarak yapılmış olmasıdır. İşverene bağlılık; kanun, tüzük, yönetmelik veya sözleşme ile belirlenebilir.

ÜCRET BORDROSU NASIL DÜZENLENİR?

  • Bürüt ücretin hesaplanması
  • Sigorta priminin hesaplanması
  • Gelir vergisinin hesaplanması
  • Damga vergisinin hesaplanması
  • Kesintiler ve net ücretin hesaplanması
Ücret bordrosu hesaplanırken yukarıdaki işlemlerin sırayla yerine getirilmesi gerekir.

GENEL ÜCRET BORDROSU NEDİR

Hizmet erbabının normal çalışma, fazla çalışma, ücretli izin kullanması gibi durumlarda düzenlenen ücret bordrosu, genel ücret bordrosu olarak adlandırılır.
MUHASEBE DEFTERİ NEDİR

Ticari şirketleri, ticaret ve sanatla uğraşanlar iktisadi kamu kuruluşlar, dernek ve vakıflara ait iktisadi işletmeler,serbest meslek sahipleri ve çiftçiler ve vergi usul kanununa göre defter tutmak zorundadırlar. Gelir vergisinden muaf olan esnaf ve çiftçiler, kazançları götürü usule göre belirlenenler ile kurumlar vergisinden muaf olanlar için kanuni defter tutma zorunluluğu yoktur. Defterler hesap dönemi itibariyle tutulur. Kayıtlar her hesap dönemi sonunda kapatılır ve gelecek dönem tekrar açılır. Hesap dönemi genel olarak bir takvim yıldır.Bütün defterlerin Türkçe ve Türk Lirası ile yazılması gereği vardır.Birinci sınıf tüccarlar bilanço hesabına göre ikinci sınıf tüccarlar işletme hesabına esasına göre defter tutarlar.

BİRİNCİ SINIF TÜCCARLARIN TUTTUĞU DEFTERLER
  • YEVMİYE DEFTERİ: Yevmiye defteri kayda geçirilmesi gereken (10 günde bir) işlemlerin tarih sırasına göre ve maddeler halinde düzenli olarak yazıldığı defterdir.
  • DEFTERİ KEBİR: Defteri kebir ve büyük defter yevmiye defterine geçirilmiş olan kayıtlar buradan alarak ilgili hesaplara dağıtılan ve düzenli olarak bu hesaplarda toplayan bir defterdir.
  • ENVANTER DEFTERİ: Envanter defteri, işe başlama tarihinde ve izleyen her hesap döneminin sonunda işletmenin mevcutlarının alacaklarının borçlarının ve bilançolarının kaydedildiği defterdir.
  • GÜNLÜK KASA DEFTERİ: Kasa defteri işletmenin kasa ile ilgili işlemlerinin günü gününe kaydedildiği defterdir. Yazar kasa varsa zorunlu değildir.
Birinci sınıf tüccarlar bilanço esasına göre defter tutmak zorundadırlar.

İKİNCİ SINIF TÜCCARLARIN TUTTUĞU DEFTERLER

İŞLETME HESABI DEFTERİ: İşletme hesabı defteri Türk Ticaret Kanununa göre ikinci sınıf tüccarların ekonomik faaliyetlerini izledikleri defterdir
GÜNLÜK PERAKENDE SATIŞ HASILAT DEFTERİ: Günlük perakende satışlar ile diğer işletme hasılatı günü gününe kaydedilir. İkinci sınıf tüccarlar, günlük perakende satışları ile hizmet karşılığı alınan paraları kaydetmek üzere tutukları defterdir.

İkinci sınıf tüccarlar işletme hesabı esasına göre defter tutmak zorundadırlar




MUHASEBEDE KULLANILAN BELGELER NELERDİR

  • Fatura
  • Perakende Satış Belgeleri
  • Gider Pusulası
  • Serbest Meslek Makbuzu
  • Müstahsil Makbuzu
  • Sevk İrsaliyesi
  • İrsaliyeli Fatura
  • Muhtasar Beyannamesi
  • Katma Değer Vergisi Beyannamesi 

FATURA: Fatura, satılan mal yada yapılan iş karşılığında müşterinin borçlandığı tutarı göstermek üzere malı satan veya hizmeti gerçekleştiren tüccar tarafından müşteriye verilen ticari bir belgedir.

PERAKENDE SATIŞ BELGELERİ: Perakende satış fişleri, yazar kasaların kayıt ruloları, giriş ve yolcu taşıma biletleri. Bu belgelerde, işletme veya mükellefin adı soyadı, varsa ticari ünvanı, bağlı olduğu vergi dairesi ve hesap numarası, düzenleme tarihi ve alınan paranın tutarı gösterilir.

GİDER PUSULASI: Birinci ve ikinci sınıf tüccarlarla, defter tutmak zorunda olan serbest meslek sahiplerinin ve çiftçilerin; Kazançları götürü usulde belirlenen serbest sahiplerine ve tüccarlara, vergiden muaf esnafa yatırdıkları işler ve bunlardan satın aldıkları mallar için düzenledikleri ve söz konusu kişilere imza ettirdikleri fatura hükmünde bir belgedir.

SERBEST MESLEK MAKBUZU: Serbest meslek sahibi kişilerin, mesleki faaliyetlerinden doğan her türlü tahsilatları için iki örnek olarak düzenledikleri bir belgedir. Belgenin bir örneği müşteriye verilir. Müşteri bu makbuzu istemek ve almak zorundadır.

MÜSTAHSİL MAKBUZU: Birinci ve ikinci sınıf tüccarlar ile defter tutmak zorunda olan çiftçilerin, götürü usule tabi veya vergide muaf çiftçilerden satın aldıkları malların bedelini ödediklerinde düzenledikleri bir belgedir.

SEVK İRSALİYESİ: Ücret karşılığında eşya nakleden bütün gerçek ve tüzel kişiler naklettikleri eşya için taşımak zorunda oldukları belgedir. Bu belgede; malın ambara giriş tarihi, malın miktarı, malın kimin tarafından gönderildiği, malın nereye ve kime gönderildiği, alınan nakliye ücret tutarı, araç sürücüsünün adı ve soyadı, aracın plakası gibi bilgiler yazmaktadır.

İRSALİYELİ FATURA: İsteyen mükellefler, fatura ve sevk irsaliyesini ''irsaliyeli fatura'' adı altında tek bir belge olarak düzenleyebilmektedir. Belgede; faturayı düzenleyenin adı, ticaret ünvanı, iş adresi, bağlı olduğu vergi dairesi ve hesap numarası, malın nev'i miktarı fiyatı, nereye ve kime gönderildiği, müşterinin adı ticaret ünvanı, adresi varsa vergi dairesi ve hesap numarası, seri ve sıra numarası düzenleme tarihi ve saati ile anlaşmalı matbaaya ilişkin bilgilere yer verilir.

MUHTASAR BEYANNAMESİ: İş verenler hizmet sahibine ödeyecekleri ücretlere göre gelir vergisi ve damga vergisi kesmek zorundadırlar. Kesilen bu vergiler,cen geç gelecek ayın 20'si akşamına kadar hizmet sahipleri adına bağlı bulunan vergi dairesine beyanname ile iş veren tarafından bildirilmek veya ödenmek zorundadır. Söz konusu beyannameye muhtasar beyanname denir.

KATMA DEĞER VERGİ BEYANNAMESİ: Katma değer vergisi mükelleflerinin aylık olarak düzenledikleri bir beyannamedir. İzleyen ayın 25. günü akşamına kadar bağlı bulundukları vergi dairesine verilir. Ödenmesi gereken Katma Değer Vergisi, varsa beyanname ile birlikte ödenir.
HESAP PLANI NEDİR

Bir işletmenin kullandığı hesapların kodlanmış listesine Hesap Planı denir.İşletmeler ekonomik aktiviteleri sonucu, ortaya çıkan işlemlerini kayda alırken çok çeşitli hesaplar kullanır. Bazen özellik taşıyan işlemlerin aynı hesaba kaydedilmesi için toplanması gerekir. Gruplandırılmış bu hesaplar daha sonra, sistemli bir şekilde ''sayı'' ve ''harf'' gibi sembollerle kodlanır. Böylece hesap planı elde edilmiş olur.
GELİR TABLOSU NEDİR

Gelir Tablosu, bir işletmenin belli bir döneme ait kar veya zararını ve bunun oluşumunu göstereceği için, tablo işletmenin adını ve hangi döneme ait olduğunu ve brüt satışlardan başlayarak net kara kadar hangi gelir ve gider unsurlarının oluştuğunu gösteren tablodur.
BİLANÇO NEDİR

Bilanço, işletmenin belli bir tarihteki mali durumunu gösteren bir mali tablodur. Mali durum, işletmenin varlıklarının, sermayesinin ve borçlarının çeşit ve tutar bakımından ifadesidir. Dolayısıyla, bilanço, bir işletmenin belirli bir tarihteki sahip olduğu varlıkları ve bu varlıkların kaynağı olan sermaye ve borçları gösteren önemli bir mali tablo niteliğinde olmaktadır.
MUHASEBE NEDİR

İşletmenin varlıkları ve kaynakları (sermayesi ve borçları) üzerinde değişme yaratan ve para ile ifade edilen mali nitelikli işlemlere ait bilgileri; kaydetmek, sınıflandırma, özetlemek, analiz etmek ve yorumlamak suretiyle ilgili kişi ve kurumlara raporlar halinde sunan bir bilgi sistemidir.

Genel anlamda, işletmenin çeşitli faaliyetlerini bir şekilde kaydedilerek, gerektiğinde ilgili kişilerin kullanımına sunulması kaçınılmazdır. Bu gereksinimi sağlayan sistem muhasebedir. Bu anlamda muhasebe işletme faaliyetlerinin ifadesinde kullanılan bir dildir.

15 Mayıs 2017 Pazartesi

Agah Efendi Kimdir? Hayatı ve Eserleri-Biyografisi

AGAH EFENDİ KİMDİR? HAYATI VE ESERLERİ (1832-1885)

Yozgatlı Çapanzade Hulusi'nin oğludur.1932 yılında İstanbul Sarıyer'de doğmuştur. İlk ve orta öğreniminden sonra tıbbiyeye kaydolmuştur fakat tıp öğrenimini yarıda bırakarak memur olmuştur. Tıp öğrenimi sırasında katiplik yapan Agah fendi bu sırada dil öğreniminde çok başarılı olmuştur. Fransızca, İngilizce, İtalyanca, Almanca ve Rusça bilmektedir. Agah Efendi, Babıâli Tercü-me Odası'nda Fransızca çevirmeni olarak çalışmaya başladı. Paris elçilik sekreterliğinde (1852-1854), Rumeli Ordusu baş mütercimliğinde (1855) ve Divanımuhasebat (sayıştay) üyeliğinde görev yaptı daha sonra Posta Nazırlığı'na getirildi (1861). 1862 yılı sonunda ilk Türk Posta pullarını çıkartmıştır ve İstanbul' da güçlü bir posta örgütü kurmuştur.

Agâh Efendi, Şinasi ile birlikte 21 Ekim 1860 tarihinde Türk Özel gazetesi sayılan Tercuman-ı Ahval
gazetesini çıkartmıştır. Batılı anlamdaki gazeteciliği yerleştirmeye çalıştı.Yeni Osmanlılar Cemiyetinin yöneticilerindendir.

1866'da gazetesi kapatılan Agah Efendi, Padişahın baskıları sonucu 31 Mayıs 1867' de Fransa'ya kaçtı.1871'de padişahın çıkardığı afla Yurda dönüşünde çeşitli devlet görevlerinde bulundu. Atina büyük elçiliği görevindeyken 1885'de orada öldü.


13 Mayıs 2017 Cumartesi

FARUK NAFİZ ÇAMLIBEL KİMDİR? HAYATI VE ESERLERİ 
(İstanbul,1898 - Fethiye,1973)

İstanbul'da doğan şair ve yazar. Faruk Nafiz Çamlıbel, Süleyman Nafiz bey'in oğludur.
Orta öğrenimini Bakırköy idadisinde gördü, daha sonra Tıp fakültesi'ne girdi fakat buradaki eğitimini sağlık nedeniyle yarıda bıraktı. Kayseri (1992), Ankara (1942-1932), İstanbul'da (1932-1946) öğretmenlik yaptı. 1946'da siyasete atıldı millet vekili oldu. Şiir yazmaya genç yaşlarda başlayan Çamlıbel, Yeni Mecmua, fağfur, Edebiyat-ı Umumiye Mecmuası, Büyük Mecmua, Nedim, Yarın, Süs ve Hayat gibi dergilerde şiirlerini yayımladı.

Aruz ve hece ölçüsünü büyük bir ustalıkla kullanan Faruk Nafiz Çamlıbel, şiire I. Dünya Savaşı yıllarında aruzla başladı. Özellikle hece ölçüsüne yeni bir ahenk kazandırmada çok başarılı oldu. İlk döneminde Servet-i Fünuncuların etkisinde şiirler yazan Çamlıbel, Cumhuriyet'ten sonra ''Beş Hececiler'' adıyla anılan grup içinde yer aldı. Behçet Kemal'le birlikte yazdıkları ''Onuncu Yıl Marşı'' Cemal Reşit Rey tarafından bestelendi.

Faruk Nafiz Çamlıbel  duygu ve düşünceyi bir arada yürüten, romantik ve realist konu ve yaşamları işleyen şiirleriyle tanındı. Şiirlerinde sade bir dil kullandı, konularını Anadolu'dan aldı. Şiirlerinde nazım şekillerini ve serbest tarzı başarıyla kullandı. Kafiyeleri tok sesli, redifleri, halk şiir geleneğinden süzülüp gelen bir içtenlik taşır. İşlediği başlıca temalar Aşk, doğa güzellikleri,özlem, gurbet, ölüm, yiğitlik, yoksulluk, tutku yurt ve Atatürk sevgisidir.

ESERLERİ

ŞİİR:
Şarkın Sultanları (1918)
Gönülden Gönüle (1919)
Dinle Neyden (1919)
Çoban Çeşmesi (1926)
Suda Halkalar (1928)
Bir Ömür Böyle Geçti (1933)
Akarsu (1937)
Tatlı Sert (1938)
Akıncı Türkleri (1938-39)
Heyecan ve Sükun (1959)
OYUN:
Canavar (1925)
Akın (1932)
Özyurt (1932)
Kahraman (1933)
Yayla Kartalı (1945)
ROMAN:
Yıldız Yağmuru (1936)
İNCELEME:
Tevfik Fikret: Hayatı ve Eseleri

12 Mayıs 2017 Cuma

Victor Hugo Kimdir? Hayatı ve Eserleri

VİCTOR HUGO KİMDİR? HAYATI VE ESERLERİ (Besançon 1802- Paris 1885)

Fransız şair Victor Hugo, Besacon'da doğmuştur. Napolyon'un generallerinden birinin oğludur.
Çocukluğunda babasıyla birlikte İtalya ve İspanya'da bulundu. Şiir yazmaya çocuk yaşta başlayan Hugo'ya maaş bağlandı.1843-1851 yılları arasında politikayla ilgilendi. III. Napoleon iktidara gelince, cumhuriyetçi olan Hugo, ülkesinden ayrılmak zorunda kaldı. Önce Brüksel'e, sonra da Jersey ve Guernesey adalarına sığındı. Cumhuriyet'in ilan edilmesi üzerine 1870'te Fransa'ya döndü. Millet vekili seçildi.

Victor Hugo, şiir, dram ve roman türlerinde eserler yazdı. Hem kişisel, hemde toplumsal sorunları büyük başarıyla dile getirdi. İnsanla ilgili her konuyu yazılarında işledi. Cromwell adlı dramın ön sözüyle romantizm akımının ilkelerini saptadı. Eserlerinde  Doğa sevgisini, vatan sevgisini, insanlık sevgisini büyük bir derinlikle anlattı. Dram türünün en güzel örneklerini verdi. On dokuzuncu yüzyılın en büyük yazarlarından biri oldu.

Victor Hugo'nun özellikle  Abdülhak Hamit Tarhan ve Namık Kemal üzerinde etkileri görülür.Bütün eserleri 48 ciltte toplanmıştır.

ESERLERİ

ROMAN:
Notre Dame'ın Kamburu,
Bir Cinayetin Öyküsü,
Sefiller,
Deniz İşçileri,
93 Devrimi.
ŞİİR:
Odlar ve Baladlar,
Doğudan,
Sonbahar Yaprakları,
Alacakaranlık Şarkıları,
Cezalar.
OYUN:
Cromwell,
Hernani,
Ruy Blas.
DÜŞÜNCE YAZISI:
Küçük Napolyon,
Yüzyılların Efsanesi.

Cervantes Kimdir? Hayatı ve Eserleri

CERVANTES KİMDİR? HAYATI VE ESERLERİ (1547-1616)

İspanyol yazar Cervantes yoksul bir doktorun oğludur. Alcala'da doğmuştur. Babasının sürekli gezginci ve yer değiştirmesi yüzünden düzenli bir öğrenim görememiştir. Okumayı çok meraklı olan Cervantes birçok eser okuyarak, üniversitelerin, ünlü kişilerin derslerini izleyerek kendini yetiştirmiştir.Askerliği meslek edinen Cervantes orduda görev aldı. Eski klasik yazarları ve çağının eserlerini okuyup edebiyat bilgisini genişletmiştir. Türklere karşı açılan Lepant (inebahtı) Deniz Savaşın'nda sol elini kaybetmiştir. 1575'de denizden İspanya'ya dönerken Türkler tarafından esir düşmüş, Cezayir'e götürülerek 5 yıl tutsak kalmıştır. Serbest bırakılınca tekrar İspanyaya dönen Cervantes Kralın levazım müdürlüğüne atanmıştır. Hesaplarda kuşku bulunması ve kilise mallarını kötüye kullanmak iddiasıyla suçlanmış ve aforoz edilerek hapsedilmiştir. 1605 yılında yayınladığı Don Kişot romanıyla büyük ün kazanmıştır ve kendini edebiyata vermiştir. Madrid'de ölmüştür.

Modern romanın kurucusu olarak kabul edilen Cervantes Anlatımdaki açıklık ve temel düşüncenin özüne uygun esnek bir söyleşiyle hikaye diline doğallığı getirmiştir. Doğallık, anlatımdaki açıklık ve sadelik eserlerinin ortak özelliklerindendir.


ESERLERİ

ROMAN:
Don Kişot
La Galetea
Persiles
Sergismunda'nın İşleri (4 cilt).
ÖYKÜ:
Uyarıcı Öyküler
OYUN:
Sekiz Komedya ve Sekiz Ara Oyun


Oğuz Atay Kimdir? Hayatı ve Eserleri

OĞUZ ATAY KİMDİR? HAYATI VE ESERLERİ (1934-1977)

İnebolu'da doğan Oğuz Atay, 1951'de Ankara Maarif Kolejini,1957'de  İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesini bitirmiştir. Devlet Mühendislik ve Mimarlık Akademisinde inşaat bölümünde öğretim üyeliği yapmıştır. 1975'de doçent olmuştur. Roman ve Öykülerinde toplumun kurallarıyla çatışan okumuş kişilerin iç dünyalarını ele almış, Eserlerinde yergi ve taşlama ögelerine yer vermiştir.
çeşitli dergi ve gazetelerde makale ve söyleşileri yayınlanan Atay,Türk edebiyatının en önemli eserlerinden biri olan Tutunamayanlar adlı romanıyla 1970 TRT ödülünü kazanmıştır.

Atay, beyninde çıkan bir tümör nedeniyle 13 Aralık 1977'de İstanbul'da hayatını kaybetmiştir. Edirnekapı Sakızağacı mezarlığına defnedilmiştir.

ESERLERİ

ROMAN:
Tutunamayanlar
Tehlikeli Oyunlar
Bir Bilim Adamının Romanı
ÖYKÜ:
Korkuyu Beklerken
OYUN:
Oyunlarıyla Yaşayanlar

10 Mayıs 2017 Çarşamba

Türker Acaroğlu Kimdir? Hayatı ve Eserleri

Türker Acaroğlu Kimdir? Hayatı ve Eserleri (1915-   )

Bulgaristan'ın Razgrad kentinde doğdu. İlköğrenimini Razgrad'da tamamladı. Adana Öğretmen Okulundan sonra Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü Edebiyat Bölümünü bitirdi. Bir süre öğretmenlik yaptı. Basma Yazı ve Resimleri Derleme Müdürlüğünden emekli oldu.Türker Acaroğlu, bibliyografya alanında çalışmalar yaptı. Gazetelerde yeni yayınları tanıttı.

ESERLERİ
Çocuk Şiirleri Antolojisi (derleme)
Bulgar Hikayeleri Antolojisi (çeviri)
Ozanlar ve Yazarların Hayatları
Edebi Eserler Sözlüğü
Türk Halk Bilgisi ve Halk Edebiyatı Üzerine Seçme Yazılar Kaynakçası
Türk Halk Ozanları ve Destanları Kaynakçası
Açıklamalı Atatürk Kaynakçası
Balkan Halk Biliminde Türk Etkileri
En Ünlü Dünya Yazarları
Bulgaristan'da Türkçe Yer Adları Kılavuzu

Tahir Abacı Kimdir? Hayatı ve Eserleri

Tahir Abacı Kimdir? Hayatı ve Eserleri (1951-    )

İstanbul'da doğdu. Malatya Lisesinden sonra İstanbul Üniversitesi Gazetecilik Enstitüsünü ve Hukuk Fakültesini bitirdi. Avukatlık ve yayıncılık yaptı.

Yazı yaşamına Malatya'da yayımlanan gazete ve dergilerde başladı. Yeni Dergi, Yarına Doğru, Milliyet Sanat, Türkiye Yazıları, Sanat Olayı, Varlık dergilerinde şiir, öykü, eleştiri ve inceleme yazıları yayımladı. Eserlerinde halkın yaşamını gerçekçi bir bakış açısıyla dile getirdi.

ESERLERİ

ŞİİR:
Odaları Uyandıran Dağlar
Basit Şeyler
Nasrettin Hoca (Çocuklar için şiirler).
ÖYKÜ:
Gelin Ömrümüz
ROMAN:
Ağır Akan su
Aynada Bir Yüz

Hüseyin Nihal Atsız Kimdir? Hayatı ve Eserleri

Hüseyin Nihal Atsız Kimdir? Hayatı ve Eserleri (1905-1975)

İstanbul'da doğdu. İstanbul Yüksek Öğretmen Okulu Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünü bitirdi. Malatya, Edirne ve İstanbul'da edebiyat öğretmenliği yaptı. İstanbul kütüphanelerinde çalıştı. İstanbul'da öldü.

Atsız Mecmua, Orhun, Orkun, Ötüken dergilerinde ''Türkçülük'' hareketini savundu. Varsağı ve koşma biçimindeki şiirlerini Yolların Sonu adlı kitapta topladı. Konularını eski Türk yaşantısından alan romanları ile tanındı. Tarih ve edebiyat tarihi alanlarında pek çok incelemesi vardır.

ESERLERİ

ROMAN:
Bozkurtların Ölümü
Bozkurtlar Diriliyor
Deli Kurt
Ruh Adam

İNCELEME-ARAŞTIRMA:
Edirneli Nazmi
Türk Tarihi Üzerine Toplamalar
Dokuzboy Türkler ve Osmanlı Sultanları Tarihi
Türk Edebiyat Tarihi
Osmanlı Tarihleri
Türk Tarihinde Meseleler

AŞIK VEYSEL ŞATIROĞLU KİMDİR? HAYATI VE ESERLERİ

Aşık Veysel Şatıroğlu Kimdir? Hayatı ve Eserleri (1894-1973)

Sivas'ın Şarkışla İlçesine bağlı Sivrialan köyünde doğdu. Yedi yaşında geçirdiği çicek hastalığından dolayı gözlerini kaybetti. On yaşında saz çalmaya başladı. 1931'de Sivas'ta düzenlenen ''Halk Şairleri Bayramı''na katıldı. Bir arkadaşının yardımıyla üç ay yürüyerek Cumhuriyet'in Onuncu Yıl Dönümün'de Ankara'ya ulaştı. Ankara ve İstanbul radyolarında kendine özgü sesiyle sazıyla okuduğu şiirlerinden sonra ünü genişledi. Yurdu dolaşıp şiirlerini söyledi. Birçok köy enstitüsünde halk türküsü öğretmenliği yapan Şatıroğlu köyünde hayata veda etti.

Aşık Veysel şiirlerinde, aşk, yurt ve toprak sevgisini alışılagelen söyleyişinden uzak bir duyarlılıkla dile getirdi. Gözlerinin dış aleme kapalı olması, ona zengin bir iç dünya kazandırmıştı. İç gözlemi çok güçlüdür. Geleneksel Türk halk şiiri ile çağın gerçeklerini dizelerinde yaşatmayı başarmıştır.

ESERLERİ
Değişler (1944)
Sazımdan Sesler (1950)
Aşık Veysel Hayatı ve Şiirleri
Dostlar Beni Hatırlasın


8 Mayıs 2017 Pazartesi

AHMET CEVDET PAŞA HAYATI (1882-1895)

Tarihçi,Yazar. Bulgaristan'ın Lofça kasabasında doğdu.İlk ve orta öğrenimini lofçada yapan Ahmet Cevdet Paşa daha sonra İstanbul'da medrese öğrenimi gördü.Arapça, Farsça ve Fransızca öğrendi. Çeşitli devlet görevlerinde çalıştı. Vak'anüvislik (resmi tarih yazıcılığı) yaptı. Sırasıyla şu önemi görevlerde bulundu. Maarif Meclisi üyeliği, Darülmuallimin (ilk öğretmen okulu) müdürlüğü, Encümen-i Daniş üyeliği, Halep valiliği(1865), dahiliye, adliye, ziraat ve ticaret bakanlığı.

Türk-İslam kültürü alanında köklü ve derin bilgisi olan Ahmet Cevdet Paşa; batı kültürün de olumlu yönleriyle benimsedi. Tarih nesrinin en güzel örneğini
verdi. Sağlam bir cümle yapısı, çağına göre sade ve yalın bir dili vardı. Otuz yılını vererek, bilimsel metotla yazdığı ( Tarih-i Vekayi-i Devlet-i Aliye-Tarih_i Cevdet) hem dili, hem de olayların nedenlerini araştıran, kıyaslamalı değerlendirmeleriyle önem taşır. Hukuk alanındaki eseri Mecelle-i Ahkam-ı Adiye de İslam hukuku ile Türk ahlak ve geleneklerini birleştirme çabası dikkati çeker. Osmanlı ilk grameri sayılan Kavaid-i Osmaniye de edebiyatla ilgili bilgileri bir arada topluca veren Belagat-ı Osmaniyesi 1881 Türk Edebiyatına hizmetleridir.

ESERLERİ
Tarih-i Cevdet
Belagat-ı Osmaniye
Kısas-ı Enbiya ve Tevarih-i Hülefa

5 Mayıs 2017 Cuma

Halide Edip Adıvar Hayatı

HALİDE EDİP ADIVAR (İstanbul, 1884 - İstanbul, 1964)

Romancı, Yazar. Üsküdar Amerikan Kız Koleji'ni bitirdi. Yanya ve Bursa reji (tekel) müdürlüğünde bulunan Mehmet Edip Bey'in kızıdır. Şair Rıza Tevfik'ten edebiyat, matematikçi Salih Zeki Bey'den özel matematik dersleri aldı. Koleji bitirdiği yıl Salih Zeki Bey'le evlendi. İki oğlu oldu. 1917'de ikinci evliliğini Dr. Adnan ile yaptı. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesine Batı edebiyatı öğretmeni oldu. Yunanlıların İzmir'e girmeleri üzerine Fatih ve Sultanahmet meydanlarında düzenlenen mitinglerde heyecanlı konuşmalar yaptı. İstanbul işgal edilince de kocası Dr. Adnan ile birlikte Anadolu'ya geçerek kurtuluş savaşı süresince orduda onbaşı , çavuş, başçavuş olarak hizmet verdi. Cumhuriyet'in ilanın'dan sonra eşiyle birlikte Avrupa'ya gitti.(1924-1939) Yurda dönünce Edebiyat Fakültesin'de İngiliz dili ve edebiyatı profesörlüğü yaptı. (1950-1954) Son çalışma yeri yine fakültedeki hocalığı'dır.

Halide Edip Adıvar, Türk kadınının hem çalışma hem de düşünce hayatı yönünden başarılı bir örneğidir. Batılı düşünce altında Türk'ün tarih boyunca yaşattığı değerlere bilinçle bağlı kaldı. Gerek düşünce eserlerinde gerekse roman ve yazılarında bir doğu-batı sentezini gerçekleştirme düşünce ve çabası görülür. Kadın haklarına büyük değer verir, kadınlara çalışma hayatında topluma yararlı olma olanaklarının verilmesini ister.

Roman, hikaye ve anı türlerinde eser veren Halide Edip Adıvar'ın en belirgin yanı romancılığı'dır. İlk romanlarında kadın ruhunun ürpertilerine aşk konuları aşk konuları eşliğinde ustaca dile getirir.. Handan, Kalp Ağrısı, Zeyno'nun Oğlu vb.

Kurtuluş savaşımızı konu alan romanlarında toplumsal bilincin yurt sevgisiyle kaynaşıp şahlanan ulusal heyecanı yaşattı. 1936'dan sonra ise toplumsal temalara yöneldi; konularını; geleneklerin, göreneklerin üzerine kuran ve sosyal yaşantımızdan canlı çizgiler yansıtan töre romanları yazdı. Sinekli Bakkal (1936), Sonsuz Panayır (1964), Sinekli bakkal, CHP roman yarışmasında birincilik kazanmış ve en çok basılan roman olmuştur. 27. bas. 1969.

Kısa ve fiilsiz cümlelerle örülü, süsten arınmış bir dili vardır. Yer yer tutukluklar yapan, ama duygulu anlatımıyla en çok okunan yazarlarımızdan biridir. Geniş kültürü ve görgüsü ile Türk kadınının başarı simgesi olmuştur.

ESERLERİ

ROMAN:
Seviye Talip,
Heyula,
Yolpalas Cinayeti,
Akile Hanım Sokağı,
Kerim Usta'nın Oğlu,
Sevda Sokağı Komedyası,
Raik'in Annesi,
Handan,
Çaresiz,
Hayat Parçaları,
Ateşten Gömlek,
Kalp Ağrısı,
Vurun Kahpeye,
Zeyno'nun Oğlu,
Sinekli Bakkal,
Tatarcık,
Sonsuz Panayır,
Döner Ayna.

ÖYKÜ:
Harap Mabetler,
Dağa Çıkan Kurt,
İzmir'den Bursa'ya,
Kubbede Kalan Hoş Sada,

ANI:
Mor Salkımlı Ev,
Türk'ün Ateşle İmtihanı.

OYUN:
Kenan Çobanları,
Maske ve Ruh.

İNCELEME
İngiliz Edebiyatı Tarihi,
Üniversite Kafası ve Tenkit,
Edebiyatta Tercümenin Rolü,
Türkiye'de Şark Garp ve Amerikan Tesirleri,
Talim ve Terbiye,
Babür Han,
Hamlet.


ADNAN ADIVAR (1881-1 TEMMUZ 1955)

Abdülhak Adnan Adıvar Gelibolu'da doğmuştur. Üniversite öğrenimini tıbbiyede tamamlamıştır. II. Abdülhamit döneminde yönetimin baskılarından dolayı Avrupa'ya kaçıp Berlin Tıp Fakültesinde iç hastalıkları asistanı olmuştur. İkinci Meşrutiyet'ten sonra İstanbul'a döndü ve Tıp Fakültesinde profesör olarak çalışmaya başladı. I. Dünya Savaşı'na Hilali Ahmer (Kızılay) Müfettişi olarak katıldı.Osmanlı Meclisinde İstanbul millet vekili olarak parlamentoya girdi. İstanbul'un işgali üzerine Anadolu'ya geçen Adnan Adıvar, Eşi Halide Edip Adıvar ile birlikte Kurtuluş Savaşına katılmak üzere Ankara'ya geçti. Ankara hükümetinde sağlık bakanlığı ve içişleri bakan vekilliği yaptı.Mehmet Emin Yurdakul ve Yusuf Akçura ile birlikte Milli Türk Fırkasını kurdu. Daha sonra tekrar yurt dışına çıktı ve Avrupa'da Türkçe öğretmenliği yaptı.1938 yılında ülkeye dönerek İslam Ansiklopedisi'nin Yazı Kurulu Başkanlığını yaptı. A. Adnan Adıvar, önce Cumhuriyet gazetesinde, 1950'den sonra ise Yeni Ufuklar dergisinde düşünce yazıları kaleme aldı. Bilim ve tarih ile ilgili görüşlerini kitap haline getirdi.

ESERLERİ

DENEME:
Dur Düşün
Hakikat peşinde emeklemeler

DİĞER ESERLERİ
Faust-Tahlil
lil Tecrübesi (inceleme)
Osmanlı Türklerinde İlim (inceleme-1940)
Tarih Boyunca İlim ve Din (monografi-1944)


SAİT FAİK ABASIYANIK (1906-1954)

Adapazarı'nda doğan hikayeci Sait Faik, ilk ve orta öğrenimini Adapazarı, İstanbul ve Bursa'da tamamlamıştır.İ.Ü. Edebiyat Fakültesini bitirdikten sonra Fansa seyahatine çıkmıştır. Döndüğünde bir süre ticaretle uğraşmıştır. Ardından öğretmenlik ve gazete muhabirliğini deneyen Sait Faik daha sonra yazı hayatına geçmiştir. İlk hikayesi 1935 yılında yayımlanmıştır.

Yenilikçi Türk hikayeciliğimizin öncüsü sayılan Sait Faik, büyük şehirlerde yaşam mücadelesi veren kesimlerin sorunlarını, onların iç dünyasını yansıtmakta başarı göstermiştir. Özellikle kent çevresinde öbeklenen işsizler, çıraklar, doğayla baş başa kalmış yalnızlar ve çocuklar Sait Faik'in hikayelerinde birer kahramana dönüşürler.

Sait Faik, 1953 yılında Amerika'daki Mark Twain Derneğine üye seçilmiştir.1954 yılında yakalandığı hastalıktan kurtulamayarak en verimli çağında hayata veda etti. Burgazada'daki  yaşadığı ev müzeye dönüştürüldü. Her yıl ölüm yıl dönümü olan 11 Mayıs'ta Burgazada'da anılmaktadır.

ESERLERİ

ÖYKÜ:
Semaver (1936)
Sarnıç (1939)
Şahmerdan (1940)
Lüzumsuz Adam (1948)
Mahalle Kahvesi (1950)
Havada Bulut (1951)
Kumpanya (1952)
Havuz Başı (1952)
Son Kuşlar (1952)
Alemdağ'da Var Bir Yılan (1954)
Az Şekerli (1954)
Tüneldeki Çocuk (1955)
Mahkeme Kapısı (1956)
ROMAN:
Medar-ı Maişet Motoru (1944)
Kayıp Aranıyor (1953)
ŞİİR:
Şimdi Sevişme Vakti (1953)
DENEME:
Balıkçının Ölümü
Açık Hava Oteli
Sevgiliye Mektup

7 Ekim 2017 Ehliyet Sınavında Çıkmış Sorular

7 EKİM 2017 EHLİYET SINAV SORULARI SORU 1: Ülkemizde ilk yardım gerektiren her durumda, 112 Acil Yardım Servisinin aranması ve gerekl...