24 Nisan 2017 Pazartesi

MUSTAFA KEMAL ATATÜRK’ÜN HAYATI

Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk (1881) yılında Selanik’te doğmuştur. Babası Ali Rıza Efendi, annesi Zübeyde Hanımdır. Atatürk’ün beş, kardeşinden dördü küçük yaşlarda ölmüş, sadece kız kardeşi Makbule Atadan hayatını sürdürmüştür. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu olan ulu önder Mustafa Kemal Atatürk ilk eğitimini Hafız Mehmet Efendi’nin mahalle mektebinde görmüştür. Daha sonra Babası Ali Rıza Efendi’nin isteği ile daha çağdaş bir okul olan, Selanik Şemsi Efendi Mektebine geçiş yapıp, eğitimini burada sürdürmeye devam etmiştir. Atatürk (1888) yılında babası Ali Rıza Efendi’nin vefat etmesi nedeniyle eğitim hayatına ara vermiştir. Kısa bir süre dayısı Hüseyin Ağa’nın yanın da kaldıktan sonra Selanik’e giderek eğitimini tamamlamıştır ve Selanik Mülkiye Rüştiyesi’ ne kaydını yaptırmıştır. Atatürk kısa bir süre sonra, (1893) yılında Askeri Rüştiye’ye girmiştir. Çok zeki ve üstün yeteneklere sahip bir öğrenci olan Atatürk’ün, matematik öğretmeni, Yüzbaşı Mustafa Efendi,  Mustafa isminin sonuna  ‘’KEMAL’’ eklemiştir. Mustafa Kemal Atatürk 1895 yılında Askeri Rüştiyeyi bitirdikten sonra Manastırdaki Askeri İdadiye girmiştir.1899 yılında Manastır Askeri İdadisini başarıyla bitiren Mustafa Kemal, 13 Mart 1899’da İstanbul’da Harbiyenin hazırlık sınıfına kaydoldu ve 3 yıl sonra 10 Şubat 1902 yılında teğmen rütbesi ile mezun olarak öğrenim hayatına Harp Akademisinde devam etmiştir. Mustafa Kemal 1903 yılında Üsteğmen olmuş ve 1905 yılında Kurmay Yüzbaşı rütbesiyle Harp Akademisinden başarı ile mezun olmuştur.

I. Dünya Savaşı sona erdiğinde Mondros Ateşkes antlaşması imzalanması ile vatan bölünecek topraklar paylaşılacaktı. Ulu önderimiz Mustafa Kemal Atatürk 19 Mayıs 1919’da Samsuna çıkarak milli mücadelenin temellerini atmış, Havza ve Amasya Genelgelerini yayınlamıştır. Daha sonra Erzurum ve Sivas Kongrelerini toplamış, Sivas Kongresinden sonra İstanbul Hükümeti ile Amasya Görüşmesini yapınca İstanbul Hükümeti, Temsil Heyetini devlet önünde tanımış oldu. Mustafa Kemal önderliğinde 23 Nisan 1920 tarihinde TBMM açılmıştır ve Mustafa Kemal Atatürk Meclis tarafından Hükümet Başkanı seçilmiş, 5 Ağustos 1921 tarihinde ise yine Meclis tarafından Başkomutan seçilmiştir. Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk, Kurtuluş savaşının dönüm noktası olarak bilinen, Sakarya Meydan muharebesinde göstermiş olduğu üstün hizmet savaşın kazanılmasındaki büyük emeklerinden dolayı Gazilik unvan’ ı ve Mareşallik rütbesi ile şereflendirilmiştir.

Mustafa Kemal Atatürk’ün 29 Ekim 1923 tarihinde Cumhuriyet ilan edildi ve Mustafa Kemal Atatürk Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk Cumhurbaşkanı olmuştur. Gazi Mustafa Kemal 1934 yılında meclis tarafından Atatürk soyadı na layık görülmüştür.

Ulu önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk, 10 Kasım 1938 tarihinde Dolmabahçe Sarayı'nda hayata veda etmiştir. Atatürk'ün ölümü tüm ülkede ve dünyada büyük üzüntü ve yasa neden olmuştur. 





























Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

7 Ekim 2017 Ehliyet Sınavında Çıkmış Sorular

7 EKİM 2017 EHLİYET SINAV SORULARI SORU 1: Ülkemizde ilk yardım gerektiren her durumda, 112 Acil Yardım Servisinin aranması ve gerekl...